Translate

уторак, 25. фебруар 2014.

10 разлога зашто Србија не би смела легализовати ГМО ни по коју цену!

Никола Алексић, с.р.






1. Здравствене последице по људе који користе храну од ГМО
Контроверзи око последица употребе хране са ГМО више нема. Наука је доказала да ГМО кроз храну код корисника изазивају 65 најтежих болести, од малигних, до, по народ најпогубније последице, стерилности. Србија већ сада због илегалног увоза и узгоја ГМ култура има, по званичној статистици, 350.000 брачних парова који имају проблема са зачећем свог потомства, што значи реално и преко пола милиона.
Фотографије пацова изобличених од тумора и дегенерисаног легла обишле су свет. После ДВОГОДИШЊЕГ испитивања употребе хране од ГМО које је спровео Жил Ерик Сералини са Каен универзитета у Француској са својим тимом истраживача, контроверзи, ако их је уопште и било, више нема. Ко се данас залаже за ГМО и тврди да нису опасни представља бескрупулозног лобисту монструозних биотехнолошких компанија. Зато се њихова залагања морају назвати правим именом, наметањем геноцида над становништвом Србије и злочином против сопственог народа
2. Неконтролисано загађење природе са несагледивим последицама
ГМО представљају вештачки живот, вештачку мешавину гена животињских, биљних, бактеријских врста и различитих вируса што се у природи никада неће моћи само по себи створити као посебна врста. Они мењају природу, неконтролисано се шире ветром, инсектима, водом и нико на свету не може нити да наслути какве су све последице могуће по живи свет и природу.
Мењати природни код планете Земље равно је преузимању улоге Бога или Творца, већ како ко хоће да га назове, и тиме се угрожава не само човечанство, него и природа и планета Земља у целини. На то нико нема право, улог је једноставно речено, превелики да би неодговорним политичарима дозволили коцкање са опстанком српског народа и Србије као државе.
3. Претварање плодних ораница у пустињу
Употреба ГМ култура захтева и употребу најопаснијих хемијских средстава која трују земљиште и у одређеном року претварају плодно тло у пустињу на коме ништа више не може да расте. Време распада тоталног хербицида под именом Раундап у земљишту је 22 године, а сваке године се мора издашно прскати против корова, јер прскање преживе само културе са ГМО, зато се не мора окопавати и привидно доноси уштеде произвођачу.
У одређеном тренутку накупљену концентрацију хербицида не може да поднесе нити култура са ГМО због чега је и вршено прскање отровима. Следствена последица накупљених отрова у земљишту је да плодне оранице постају мртво земљиште без ичег живог у њему или на њему. Пустиње у Бразилу и Аргентини најбоље сведоче о томе.
Поред тога, ти опасни хербициди доспели у организам човека кроз воду и храну имају мутагено дејство на човека и практично се последице могу назвати виво експериментима над становништвом, јер нико не може да наслути коначне последице примене опасне хемије у природи (појава суперкорова отпорног и на наведени најјачи хербицид) и на људе (физички измењена новорођенчад; са рибљим реповима уместо ушију, са морским краставцем уместо носа и са жабљим очима, на пример). Фотографије деце затроване или рођене под дејством наведених хемијских средстава које круже интернетом довољно упечатљиво говоре о томе.
4. Претварање Србије у економског зависника од страних биотехнолошких компанија
Када се једном крене у узгој култура од ГМО, повратка нема, како због употребе енормне количине хемијских средства које загаде земљу због којих се природне културе више никад неће моћи узгајати на површинама где се започне са ГМО, тако и због одсуства плодореда, јер се мора увек изнова и изнова настављати куповина и узгој само семена од ГМО од исте компаније.
Економска рачуница је прецизна, у милион евра се може израчунати нови, наметнути, а непотребни издатак за пољопривредну производњу. Али страшније од економске зависности представља национална зависност, јер питање употребе култура од ГМО дубоко задире у питање националне безбедности сваке државе, што представља један посебан разлог-упориште против легализације ГМО.
5. Питање националне безбедности због употребе ГМО
Легализација ГМО дубоко задире у питање националне безбедности, како због општих здравствених последица по војно способне грађане, још више због потпуне економске зависности према страним компанијама и земљи порекла компаније.
Србија се куповином неопходног семена од ГМО може уцењивати, чак потпуно бацити на колена под претњом изазивања опште глади, јер би Србија и поред површина које могу исхранити и већи број становника могла остати без семена за сетву и осуђена на увоз хране или хуманитарну помоћ ради елементарног опстанка народа. Само је овај разлог довољан да се забрани легализација ГМО и таква могућност уцене или условљавања и теоретски предупреди.
6. Економска штета и губитак ресурса будућности
Легализацијом ГМО у Србији би дошло до гашења домаћих семенарских института, прихода од прозводње домаћих семенских култура, гашења радних места и следствених последица у читавом ланцу привређивања и међузависности, што је више пута образлагао и износио угледни агроекономиста, проф. др Миладин Шеварлић са Универзитета у Београду.
По његовој рачуници само непосредна штета или губитак по Србију би износило око 500 милиона евра од легализације, поред других последица, као што би био губитак око 5.000 радних места у пољопривреди и домаћим семенарским институцијама. Поред тога, сваке године би Србија морала да плаћа нових 170 милиона евра за семена ГМО култура, јер се не може сејати сопствено семе.
Такав луксуз одрицања од стотина милиона евра тешко да би нормалан човек могао да разуме, али тек када се схвати да је то добијени задатак ових, крађом избора, доведених политичара, може да се разуме та доследност у уништавању свега што је вредно у Србији и што може помоћи опстанку народа.
7. Губитак извозних могућности на једино отворено и неограничено тржиште хране
Везано за претходни разлог је и не мање важан разлог губитак бесцаринског руског тржишта за све пољопривредне културе и животне намирнице које Србија извози и може да извози у будућности на неограничено бесцаринско руско тржиште.
Са становишта прекида извоза на бесцаринско руско тржиште, легализација ГМО представља заправо економско самоубиство, а сваки покушај легализације ГМО злонамерним намерама прекида економских веза и удаљавања Србије од Руске Федерације, што је покушано и опструкцијом изградње гасовода Јужни ток, увлачењем Србије у ЕУ и НАТО итд. Зато је намера легализације ГМО практично сечење гране на којој Србија опстојава, јер пољопривреда и оваква каква је данас пуни буџет Србије са 40% прихода.
Тоталном забраном, али и апсолутним спровођењем те декларисане забране увоза, узгоја и комерцијалног промета производа од ГМО, окретањем пољопривреде производњи здравствено безбедне хране и финалној преради и производњи хране, Србија би економски толико ојачала као да има нафту за извоз у неограниченим количинама.
8. Потпуно уништење пољопривреде увозом производа од ГМО дампинг ценама
Легализација ГМО у Србији би отворила врата правој поплави увоза производа од ГМО по дампиншким ценама, јер европске земље дају вишеструко веће субвенције својим пољопривредним произвођачима од Владе Србије, па произвођачи у Србији никад не би могли бити конкурентни страним произвођачима.
Следствено томе, пољопривреда Србије би се у целости урушила, сељаци осиромашили, своју земљу би продали да преживе и постали би надничари на (некад) сопственој земљи. То би било више од економског самоубиства, то би била смртна пресуда становништву Србије које живи од пољопривреде.
9. Уништење пчеларства и умањење приноса од пољопривреде због нестанка пчела и инсеката
Легализацијом ГМО у потпуности би било уништено и пчеларство због пратеће хемије које се и сада користи на природним културама због необразованости произвођача, несвесних штете коју наносе и себи и природи.
Сада у пчеларству има хлеб око 80.000 људи, што је мањи део у односу на преко милион радника који су због приватизације остали без посла, али нестанак пчела и следствено томе, гашење пчеларства, проузроковало би смањење приноса у ратарству, повртарству и воћарству најмање за 10% што збирно гледано представља економску штету која се не би смела занемарити. По старом веровању народа у Србији, после нестанка пчела на ред за нестајање са лица земље долазе људи.
10. Отимачина земље по основу ширења полена на здраве културе судским споровима на име наводно бесправног коришћења семена од ГМО
Опробани метод отимачине земље и ширења култура од ГМО у САД је природно загађење површина под здравим културама путем полена култура од ГМО које се преносе ветром и инсектима. Следи судски спор због неовлашћеног коришћења семена (заштићеног патента) биоинжењерске компаније и захтев за енорнмном одштетом коју би мало који сељак у Србији могао платити због чега ће му бити одузета земља.
Из поузданих извора сазнајемо, О ЧЕМУ СМО ВЕЋ ОБАВЕСТИЛИ ЈАВНОСТ, да су ове године инспекцијски органи тако ревносно записивали произвођаче култура од ГМО, уместо да су их кажњавали и уништавали усеве, управо зато што су налогодавци уверени да ће Србија под њиховим притиском легализовати ГМО и да ће моћи покренути судске спорове против, сада илегалних, произвођача ГМ култура са одштетним захтевима.

По описаном сценарију угрожени ће бити и произвођачи семена од ГМО и они који купују домаћа здрава хибридна семена, јер ће им парцеле бити загађене ГМ поленом пренесеног ветром и инсектима и изложити их судском прогону са одштетним захтевом. Упозоравају се пољопривредници и целокупна јавност, ово није само могућ сценарио, него пракса из света, посебно у САД. Ако неко може да помисли да се наше правосуђе може одупрети таквој криминалној пракси сутра у Србији, онда само нека погледа странице новина са црном хроником да се увери да је наше правосуђе заправо сервис организованог криминала.
Било који појединачно наведен разлог довољан је сам по себи да грађани Србије изађу на улице и свим расположивим средствима оборе ову интересну групу која је крађом и фалсификатима узурпирала власт у Србији да би радила против будућности народа и државе.
Не будемо ли успели да спречимо легализацију ГМО, заправо легализацију геноцида, понављам, свим расположивим средствима, нека нам је Бог у помоћи.

Нема коментара:

Постави коментар